Londons gator

Förra veckan åkte jag till london med familjen och stannade i fem dagar. Mamma och pappa har båda fyllt femtio i år och bestämde att det är dags att åka på en resa utanför norden med hela familjen för första gången (!) Och det är jag glad att de bestämde för det var fem fantastiska dagar.
 
Första dagen insåg vi att en inte orkar så mycket efter att ha gått upp 04.00, flugit, fastnat i passkontrollen och inte ätit något på sju timmar. så vi strök alla planer och beställde hamburgare och öl på första bästa pub och såg Sverige förlora mot Italien på fem TV-skärmar. Bryr mig inte om fotboll och pommes frites var det enda jag kunde äta på menyn, men det var exakt vad jag ville ha efter en hel dag av resande.
 
Efter en natts ordentlig sömn var vi pigga igen och då kunde vi vara klassiska turist och gå förbi fina byggnader osv. Som denna kyrka.
 
Ok, gick bara förbi den kyrkan för att den låg bredvid King's Cross och dit var vi tvungna att gå pga inbitna Harry Potter-fans. Jag och min lillasyster gick förbi den extrema kön till den uppbyggda 9 3/4-perrongen och gick till riktiga perrongen, ställde oss mellan spår 9 och 10 och levde oss in i hur förvirrad 11-åriga Harry Potter måste ha känt sig när han letade efter 9 3/4 första gången. Japp, inbitna, nördiga fans. 
 
Åt förövrigt så mycket god mat varje dag, som nachotallriken med quinoa till vänster och svampburgaren till höger. Min familj lät mig bestämma var vi skulle äta varje dag eftersom jag är vegan & dessutom inte äter gluten, jag klagade inte :)))
 
En eftermiddag hade vi picknick i Hyde Park. Då fick vi besök av den här lilla, hej hej.
 
Annars gick vi mest längs olika gator och ooh-ade och ååh-ade över hur fint London är.
 
Ibland var vi dock tvungna att sätta oss ner och vila fötterna, för de protesterar när en går nonstop flera dagar i rad.
 
 
På lördagskvällen hann jag och Freja träffa Mathilda som bor i London. Vi drack öl och pratade om livet i London vs livet i Umeå, mammor på Facebook, EU-medlemskap och annat viktigt/oviktigt.
 
Sista kvällen bestämde vi att det var dags att äta ute på en ~*finare*~ restaurang, och då blev det den här som jag hade läst bra om. Fin gata, mysig lokal, trevlig personal, ekologiskt, helt ovo-vegetariskt och väldigt mycket veganskt och glutenfritt, men tyvärr ingen jättefantastisk mat. God men inget speciellt liksom. Men men, helt klart godkänt!
Den allra bästa matupplevelsen resan bjöd på var dock utan tvekan Cookies and Scream där allt är helt veganskt och glutenfritt! Åt te.x. donuts för första gången på två år och drack en milkshake med stora klumpar av kakdeg, dog matdöden och köpte med mig en påse full av kakor till hotellrummet.
 
Morgonen efter, alltså dagen vi flög hem, hade vi bokat ett yogapass 06.30 på Skygarden. Vi tog hissen till våning 35 och möttes av det här utanför fönstren.
 
Inomhus var det nästan en djungel av växter, och taket var av glas så himlen sträckte ut sig ovanför våra huvuden.
 
Är inte mycket för yoga egentligen, men med den här utsikten hade jag nog kunnat börja älska det.
 
Sedan hade vi några sista timmar i stan innan vi tog tåget mot flygplatsen. Bästa med denna miniresa var att få kvalitetstid med båda mina systrar. (Freja till vänster och Tuva till höger. Älskar dem så väldigt mycket.
 
Men ok, allra bäst var detta. Det var så bra att det förtjänar ett helt eget inlägg.

fel sida, rätt stad

 
Klockan visar tre minuter i midnatt, men det stämmer inte här. En timme är kvar av min fredag trots siffrorna på skärmen. Utanför fönstret är det aldrig tyst och jag svettas i min våningssäng i rummet utan luftkonditionering. Fötterna ömmar av asfaltspromenader i fel skor. Ögonlocken är tunga efter 20 timmar nya intryck som slåss om plats i huvudet. På andra sidan fönsterrutan kör en röd buss på fel sida vägen, men ingen säger till för den gör rätt.
Nu visar min dator att fredag har blivit lördag, men det stämmer inte. Här är det fredag i en timme till och jag kommer inte möta lördagen förrän klockan ringer imorgon, för nu ska jag sova och kanske drömma om staden jag befinner mig i. London, jag gillar dig.

En lista om böcker

 
Vilka böcker läste du förra månaden?
Läste nog bara en, Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson. Sedan försökte jag börja på en ny bok i en vecka, men den etsade sig fast så hårt att jag inte kunde ta in något annat.
 
Favoritbok i barndomen?
Har konstant haft en bok i handen sen jag var fem år, när jag hade lärt mig att läsa var det ca det enda jag ville göra resten av barndomen. (Jag bodde i rummet under mina föräldrar, så de kunde se i ljuset utanför fönstret när jag släckte min lampa. När jag var nio började jag tända två lampor i mitt sovrum så att jag kunde lura mamma och pappa genom att släcka den ena och ha kvar den andra tänd. På så sätt trodde de att jag släckt och somnat och jag kunde fortsätta läsa till sex på morgonen. Mina trötta jäspningar i klassrummet blev ett så stort problem att min lärare tog upp det på utvecklingssamtalet). Ok lagom lång anekdot, men poängen jag försöker komma fram till: Läste nonstop hela min barndom och jag hade nya favoritböcker hela tiden. Men två jag särskilt minns att jag älskade: Valpen Billy och kattmamma och Flickan med svavelstickorna.
 
Vad läser du just nu?
Odjurets tid av Jonas Gardell.
 
Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Och runt mig faller världen av Marit Sahlström och Ett liv för lite av Kristofer Ahlström.
 
Dålig bokvana?
Min läsupplevelse känns så privat/intim/personlig att jag inte kan diskutera den med någon annan. Älskar t.ex tanken på bokklubb, men skulle aldrig kunna vara med i en pga kan varken dela med mig av min läsupplevelse eller ta del av någon annans.
 
Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på samma gång?
Definitivt en åt gången, när jag läser en bok är jag så inne i den att det är den enda värld jag vet och bara att hålla ordning på verkligheten blir ett problem. Kan inte ens föreställa mig hur kaosartat det skulle bli om jag dessutom skulle blanda in en till fiktiv verklighet.
 
 
Sämsta boken du läst i år?
Någon kurslitteratur vars titel och innehåll jag förträngt.
 
Den bästa boken du läst i år?
Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson.
 
Har du en läsplatta?
Nej. Köpte Karin Boyes novell Ella gör sig fri som e-bok på bokrean för att den kostade nio kronor. Tänkte "det är så billigt och en novell är ju kort, så det klarar jag av att läsa på datorn". Har inte ens försökt läsa den än, bara tanken gör mig nervös.
 
Hur ofta läser du utanför din bekvämlighetszon?
Väldigt sällan tror jag. Har en så lång lista på böcker jag vill läsa, där alla nog är innanför min bekvämlighetszon. Ser det liksom inte som en negativ grej? Ser ingen poäng i att läsa något som känns onice.
 
Kan du läsa på bussen?
Kan och älskar.
 
 
Vilken är din favoritplats att läsa på?
På en parkbänk eller på en uteservering, på en gata i en stad där jag inte riktigt är hemma. Det ska krylla av människor men jag ska inte riskera att någon jag känner plötsligt kommer fram och stör min läsning. Cafésorl eller stadsbrus är mitt bästa ljud att läsa till. Blir lugn av tanken att stå lutad mot en tegelvägg i kanten av en gågata fullpackad med människor. En trygg punkt i det otrygga, ett lugn i kaoset. Dröm: Leva på att läsa böcker i Paris.
 
Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Vill tro att jag är en som gärna lånar ut mina böcker, men oj vad det tar emot att lämna över en bok till någon jag känner. Plötsligt är allt jag ser fettet på hens fingrar?
 
Viker du hundöron i dina böcker?
Det och att lösa korsord med bläckpenna gör att det kliar i hela min kropp.
 
Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Ja, i bibliotekets låneböcker för att lämna ett spår till nästa läsare. Saker som understrukna favoritmeningar och personliga hälsningar.
 
I studierelaterade böcker då?
Nej, ingenting där är värt att skriva ner mvh engagerad student.
 
Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska, I guess. The Bell Jar är dock min favoritbok och den ska läsas på engelska.
 
 
Vad får dig att älska en bok?
Glödande ord och magiska formuleringar.
 
Vad får dig att rekomemendera en bok?
Ovanstående svar + att boken hänger kvar i mina tankar flera dagar efteråt.
 
Favoritgenre?
Prosalyrik, skönlitterära böcker som drar åt det poetiska hållet. Ung vuxen och skönlitteratur där det leks med ord och meningar.
 
Genre du sällan läser (men önskar att du läste mer av)?
Lyrik och poesi. Finns så många diktsamlingar jag vill läsa, men aldrig tar tag i.
 
 
Favoritbiografi?
Oj. Läser aldrig biografier? Det lockar mig inte alls på samma sätt som fiktiva böcker. Men Mig äger ingen, Not that kind of girl och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva har jag alla läst till sista sidan, och tyckte om dem. Och The Bell Jar av Sylvia Plath är delvis självbiografisk? Isåfall väljer jag den.
 
Har du någonsin läst självhjälpsböcker?
Nope, inte en enda tror jag.
 
 
 
Hittade listan hos Sandra.

junidagar

sommaren har knappt börjat men jag har redan hunnit med så mycket och det är sommar i hela mig.
 
Mina dagar är sol, skratt, saltvatten, jordgubbar, böcker, barfota, kaffe, fräknar, skrapsår.
 
Om fyra nätter åker jag till London och där tänker jag andas stadsluft, äta falafel och lyssna på främlingars samtal för brittiska är det vackraste som finns.
 
Hoppas ni har en fin juni ni också.

sommarlov

har haft sommarlov i mindre än en vecka och har hittills hunnit se Håkan på Ullevi, hänga med tre hundar samtidigt och picknickat med min bästis som jag inte träffat på ett halvår <333 sommaren, snälla fortsätt såhär.

RSS 2.0