veganer äter bara sallad

För drygt 5 år sedan skrek jag på min pappa för att han köpt dansk kyckling istället för svensk och jag vägrade äta grytan han gjort. Äcklad såg jag på när min familj tuggade i sig de sega bitarna.
Det var sommar och dagen därpå grillade vi. Men när jag såg köttbiten på min tallrik kände jag samma känsla som dagen innan. Jag blev äcklad trots att det var svenskt kött den här gången, och det med all rätt - djuret på min tallrik brydde sig inte om huruvida det blev slaktat i Sverige eller Danmark, det fick inte leva. Så jag sköt tallriken ifrån mig och sa till mamma och pappa att jag ville bli vegetarian.
De trodde jag skulle klara en vecka, men en vecka blev en månad, en månad blev två, månader blev år. Och tanken på att äta ett dött djur kändes mer och mer absurd.
I och med att jag blev vegetarian i samma veva som jag flyttade hemifrån satte det krav på mig att utveckla min matlagning - hemma hade jag aldrig behövt laga min mat själv. Jag lärde mig massor om det vegetariska köket och blev på köpet väldigt matlagningsintresserad. Jag upptäckte grönsaker jag aldrig hört talas om, lärde mig hantera olika bönor och testade recept på sådant jag aldrig smakat. Det resulterade i att jag en dag insåg att jag inte längre behövde mjölkprodukter eller andra animaliska ingredienser, jag kunde laga tillräckligt god och bra mat ändå. Jag ville därför testa på att äta helt vegetariskt. Oktober fick bli en vegansk månad. Och jag trivdes så bra den månaden att jag när oktober tog slut bestämde mig för att bli vegan på heltid.
Det är snart två år sedan och jag har aldrig ångrat mitt beslut.
Jag säger aktivt nej till att djur plågas och/eller dödas, min kropp mår bättre och all. mat. är. så. jävla. god. För vet ni? Veganer äter faktiskt inte bara sallad. Om ni behöver övertygas får ni några bilder på vad jag lagat för mat i sommar:
 
Knäckebröd med avokado (<333) och soltorkade tomater, några jordgubbar och en mangosmoothie. Frukost 4life.
 
Färskpotatis, grillad sparris och grillspett med marinerade champinjoner och tzaybitar? ja tack.
 
Eller svartkål stekt i vitlök och vitt vin, med violifes veganska parmesan och pinjenötter?
 
...som äts med tex färskpotatis, hemmagjord hummus och en god SALLAD.
 
denna lasagne!!! alltså. krossade tomater, linser, sparris, aubergine med mera med mera ok ni får recept på detta någon dag.
 
Korv med bröd måste inte innehålla död! Anammas grillkorv, avokadohummus, äggfri majonnäs och rostad lök funkar t.ex. finfint.
 
Morotssoppa med en klick oatly fraiche + hemmagjort fröknäcke med astrid och apornas jeezly-ost.
 
Bönpasta med stekta körsbärstomater, champinjoner och sojabitar. Med kopiösa mängder av violifes parmesan + färsk basilika.
 
Hemmagjord pizza med allt-som-finns-i-kylen och kall öl :)))
 
Tacopaj med kikärtsbotten mhmm.
 
GLASS!!!!!  (lika delar vatten, kakao och socker + lite salt + koka i 5 min = livets enklaste men mm så god chokladsås)
 
Fick en massa kantareller häromdan, så två dagar i rad har jag ätit kantareller till middag  :') Först denna kantarell- och valnötsburgaren SÅ J*VLA GOD, ni ska få recept.
Och idag åt jag skog på en tallrik, på ett bra sätt hheh. kantareller, enbär, lingon osv. smakade som renskavsgryta fast jag åt det och tänkte på alla fina levande renar istället för att äta dem.
Sallad i all ära, men nej det är inte allt jag äter. Hoppas ni fick veg-inspo av inlägget <3

Kommentarer
Postat av: Märta

Ljuvliga bilder! Det börjar verkligen vattnas i munnen då jag ser dem. Själv är jag än så länge bara vegetarian, men blir själv alltid irriterad på människor som är outbildade och tror att vegetarianer/veganer endast äter sallad.. Jag fick definitivt vego-inspo av ditt inlägg! :-)

Svar: men åh härligt, TACK !
sotvatten.blogg.se

2016-08-04 @ 23:18:32
URL: http://martas.blogg.se
Postat av: Wilda

Känner igen det, även om jag är vego som ibland äter fisk. Så många bra recept! Ska spara och använda i min strävan mot att ha fler dagar helt utan djurprodukter i maten.

Svar: åh, det låter fint!
sotvatten.blogg.se

2016-08-07 @ 08:22:58
URL: http://reaktionista.wordpress.com
Postat av: Ida

Gud vad got allt det där lät - måste provas 😀 Har verkligen börjat försöka lägga in fler vegetariska/veganska måltider i min kost!

Svar: härligt, prova på!
sotvatten.blogg.se

2016-08-09 @ 01:56:51
URL: http://nouw.com/idajosefines
Postat av: Maja Forsberg

Vilken fin beskrivning/historia om vad som hände när du bestämde dig för att bli vegetarian. Och fina maträtter!

Svar: åh tack !
sotvatten.blogg.se

2016-08-09 @ 22:03:34
URL: http://jaggerdigminmorgon.blogg.se/
Postat av: made by mary

Men vad fint att få följa med på din veganska resa! Jättekul att du också delar med dig av mumsiga måltider som inspo till alla andra. <3 Stor kram

Svar: tack tack tack <3
sotvatten.blogg.se

2016-08-10 @ 07:03:13
URL: http://www.madebymary.se
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film

ååååh muumsigt

2016-08-10 @ 12:00:10
URL: http://efji.blogg.se/
Postat av: sandra

ÄLSKAR det här inlägget! Fick massa inspo nu :)

2016-08-11 @ 09:02:09
URL: http://atilio.metromode.se
Postat av: Linnea Aurora

Fantastiskt inlägg och SÅ sant! Jag är så sjukt picky när det kommer till mat (och är 90% vegan) så måste definitivt lära mig mer och matlagning och nya smaker (eller snarare texturer?)- mycket bra inlägg och väldigt bra mattips!

2016-08-14 @ 17:34:06
URL: http://linneaaurora.webblogg.se/
Postat av: Jenny

Vilket bra inlägg och maten ser sjukt god ut :) Är själv vegetarian sedan ett år tillbaka och funderar mer och mer på att gå över till en vegansk kosthållning. Blev ännu mer pepp nu när jag läste detta.

Svar: åh tack! härligt att höra. ja, jag var som sagt vegetarian i flera år och sen kändes det inte alls konstigt att övergå till veganskt, det blev liksom en mjuk och självklar övergång.
sotvatten.blogg.se

2016-08-16 @ 08:35:08
URL: http://mvhjenny.blogg.se
Postat av: Sandra Leone

Megabra inlägg! Har varit vegetarian i ett par år nu och nu känns tanken på att äta djur bara absurd. Har även nu, när jag flyttat hemifrån, börjat äta lite mer veganskt. Dock tycker jag att jättesvårt att hitta veganska alternativ när jag äter ute.

Svar: åh tack <3 jaa, förstår dig! jag är bortskämd med att bo i umeå som är en väldigt veganvänlig stad, i princip alla restauranger har veganalternativ.
sotvatten.blogg.se

2016-08-16 @ 15:11:09
URL: http://lingers.blogg.se/
Postat av: lovisa

åh sicken massa vego-inspo! så himla najs och kul! :D <3 sjukt bra inlägg. håller helt med dig!

Svar: men tack! ja vegoinspo är life
sotvatten.blogg.se

2016-08-28 @ 13:35:12
URL: http://polichinelle.se

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad:

Vem är du?:
Klicka i om du vill bli ihågkommen

Här kan du skriva din e-postadress: (bara jag som ser)

Din blogg:

Dina ord:

Trackback
RSS 2.0